Tom Seijkens wint Hematon-Lokhorst Award

van links naar rechts: prof. Leebeek, Tom Seijkens, namens Onderzoeksfonds;Bert van Leeuwen en Femia Bosman

‘Geweldig dat dit onderzoek (Trafinib: een nieuwe therapeutische strategie voor het multipel myeloom en de Ziekte vanWaldenström.) deze prijs heeft ontvangen! Daarnaast zijn wij ook bezig met te onderzoeken in hoeverre Trafinib een rol kan spelen in vermindering van de bijwerkingen van CAR-T-celtherapie.’ *
Dat is de reactie van Tom Seijkens (onderzoeker van Amsterdam UMC en AVL) die op 1 december 2022 de Hematon-Lokhorst Award kreeg uitgereikt. Het betreft de award voor het jaar 2021, door corona maatregelen kon de award niet eerder uitgereikt worden.
Eerder onderzoek wees erop dat het ontstekingseiwit CD40 een belangrijke rol heeft bij de ziektes multipel myeloom en waldenström. Het zet de cellen van deze ziektes aan tot activatie en celdeling. Het afremmen van dit eiwit zou mogelijk een behandeling kunnen zijn. Tom Seijkens doet nader onderzoek met zijn team of en hoe de celdeling en activatie van myeloom- en waldenströmcellen beïnvloed worden met goed gekarakteriseerde cellijnen.
Seijkens kreeg de prijs uitgereikt van prof. Leebeek van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en voorzitter van de medische adviesraad van het Onderzoeksfonds Hematon.  
Het Onderzoeksfonds Hematon biedt onderzoekers op het gebied van de hemato-oncologie de mogelijkheid om subsidie te ontvangen voor hun onderzoek. Ieder jaar ontvangt één van deze onderzoekers de Hematon-Lokhorst Award. 
De Hematon-Lokhorst Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoek dat in de klinische praktijk én in het laboratorium plaatsvindt.  De organisatie en financiering van deze Award komt voor rekening van het Onderzoeksfonds Hematon en is in het leven geroepen bij het afscheid van prof. dr. H.M. Lokhorst als hoogleraar hematologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 
Stichting Onderzoeksfonds Hematon is een onafhankelijke stichting die onderzoek  ondersteunt naar hemato-oncologische aandoeningen. Onderzoeksfonds Hematon is een fonds van, door en voor patiënten met een hemato-oncologische aandoening. 

*In samenwerking met dr. Nijhof en profs. Zweegman, van de Donk en Kersten (hematologen Amsterdam UMC), heb ik een overzichtsartikel geschreven of de toekomstige rol van CAR T celtherapie voor multipel myeloom. Trafinib heeft een mogelijke rol in het verminderen van de toxiciteit van CAR T celtherapie in patiënten met hematologische ziekten. Dit concept onderzoeken we momenteel met ondersteuning van een beurs van het Cancer Center Amsterdam. Het overzichtsartikel is in september 2021 gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie (Seijkens et al., CAR-T celtherapie voor multipel myeloom: een veelbelovende strategie in opkomst, NTVH 09/2022(6)).

 

Dit bericht is geplaatst in Actueel met de tags , , . Bookmark de permalink.