Natural Killer Cell Therapy in Multiple Myeloma

Doel

  1. Maken van NK cellen die multipel myeloomcellen doodmaken.
  2. Opheffen van het remmend effect van de omgeving van de tumor op de effectiviteit van de NK-cellen.

Wat houdt het project in?

  1. Maken van NK cellen die multipel myeloomcellen doodmaken.
    Natural killer cellen (NK cellen) zijn witte bloedcellen die als natuurlijke functie hebben het dood maken van zieke cellen, zoals door virussen geïnfecteerde cellen of tumor cellen. De NK cellen kunnen zieke cellen van gezonde cellen onderscheiden omdat zieke cellen bepaalde eiwitten aan de buitenkant hebben die gezonde cellen niet hebben.
    In een reageerbuis kunnen NK cellen multipel myeloom cellen efficiënt aanvallen. Voordat donor NK cellen in mensen gebruikt kunnen gaan worden, moeten er eerst een aantal zaken gedaan en onderzocht worden.
    De NK cellen kunnen slechts een beperkt aantal tumor cellen doodmaken. Daarom moet er een heel groot aantal NK cellen aan de patiënt gegeven worden. Dit aantal is echter zo groot dat dit niet van de donor afgenomen kan worden. De NK cellen moeten dus eerst in het laboratorium vermeerderd worden. Dit vermeerderen gebeurt in een speciale bioreactor. Na deze vermeerdering moet getest worden of deze gekweekte NK cellen nog steeds de eigenschappen hebben die nodig zijn om multipel myeloom cellen dood te maken. Dit wordt gedaan door te kijken of de specifieke eiwitten (receptoren) die nodig zijn om aan de multipel myeloomcellen te binden nog op de NK cellen aanwezig zijn. Daarna wordt getest of de gekweekte NK cellen muizen met multipel myeloom kunnen genezen. Dit is de laatste stap voor het gebruik van de gekweekte NK cellen in patiënten.
  1. Opheffen van het remmend effect van de omgeving van de tumor op de effectiviteit van de NK-cellen.
    De omgeving van de tumor heeft een remmend effect op de activiteit van NK cellen. In de reageerbuis kan dit remmende effect opgeheven worden door de NK cellen te activeren. Om die activator in de mens op de juiste plaats te krijgen wordt gebruik gemaakt van een antistof waaraan een activatiefactor voor NK cellen zit. Deze antistof zal ervoor zorgen dat de activatiefactor aanwezig is in de tumor waardoor NK cellen terplekke een extra boost krijgen. Eerst wordt er getest of het molecuul waar de antistof aan moet binden aanwezig is in de tumor. Vervolgens wordt gekeken of NK cellen inderdaad beter hun werk kunnen doen als ze in de tumor nog een extra boost krijgen.

De projectleider van dit onderzoek is:

Dr. Lotte Wieten,
afd. transplantatie immunologie
UMC  Maastricht

 

 


 

Dit bericht is geplaatst in Projecten. Bookmark de permalink.