Uitreiking Hematon Lokhorst op Hematondag

Zaterdag 20 mei is op de Hematondag in Den Bosch de Hematon Lokhorst Award uitgereikt aan onderzoeker Lotte van der Wagen (UMC Utrecht). Samen met Anita Rijneveld (Erasmus MC) doet zij onderzoek naar lymfoblastair lymfoom, ook wel LBL genoemd. Dit is een zeer zeldzame vorm van acute lymfatische leukemie (ALL). Dit onderzoek wordt voor een deel financieel gesteund door Hematon Onderzoeksfonds.

LBL, is een vorm van leukemie die niet in het beenmerg zit, zoals meestal bij ALL, maar in de lymfklieren, hersenen, huid, lever of milt. 

In het onderzoek worden patiënten zeer nauw gevolgd door voor, tijdens en na de behandeling steeds een PET-CT-scan te maken, zodat het beloop van de ziekte en de respons op de behandeling beter kunnen worden gevolgd dan nu het geval is.

Mooi was dat prof. Leebeek van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en voorzitter van de medische adviesraad van het fonds de prijs via een beeldscherm kon toelichten. Prof. Leebeek: ‘Dit is klinisch heel relevant omdat hiermee een meer gepersonaliseerde benadering mogelijk is.’  

Lotte van der Wagen: ‘Het mooie is dat ik als co-assistent door prof. Lokhorst ben aangemoedigd de hematologie in te gaan. En nu ontvang ik jaren later de Hematon Lokhorst Award. We zijn heel dankbaar dat we van het geld dat het Onderzoeksfonds ter beschikking stelt een datamanager kunnen aanstellen, zodat we de resultaten van dit onderzoek goed kunnen registeren.’

De Lokhorst Award is een foto van Marlou Pulles waarop glazen buisjes van een laboratorium op een speelse, creatieve wijze zijn afgebeeld.

Dit bericht is geplaatst in Actueel met de tags , . Bookmark de permalink.