Hematon-Lokhorst Award naar medicijnonderzoek Trafinib voor myeloom en waldenström

Tom Seijkens

Tom Seijkens

 

Ieder jaar reikt het Onderzoeksfonds Hematon de Hematon-Lokhorst Award uit aan een onderzoek dat van wezenlijk belang is voor patiënten. Dit jaar is dat het onderzoek van dr. Tom Seijkens van Amsterdam UMC naar het middel Trafinib.

Tom Seijkens licht het onderzoek toe: ‘Ondanks de ontwikkeling van nieuwe behandelingen blijven het multipel myeloom en de ziekte van Waldenström ernstige ziekten, waarvoor tot nu toe geen curatieve behandelingen bestaan. Aanvullende behandelingen zijn daarom dringend noodzakelijk. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het ontstekingseiwit CD40 een belangrijke functie heeft in multipel myeloom- en waldenströmcellen. Zo stimuleert CD40 onder andere de celdeling en heeft het eiwit een rol in de ontwikkeling van therapieresistentie. Specifieke remming van CD40 is dan ook een potentiele behandelstrategie voor het multipel myeloom en de ziekte van Waldenström.
Dit project onderzoekt of en hoe een door ons ontwikkelde nieuwe behandeling gericht op het ontstekingseiwit CD40, genaamd Trafinib, het beloop van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström kan beïnvloeden. Om de effecten van Trafinib te onderzoeken wordt gebruik gemaakt van goed gekarakteriseerde multipel-myeloom- en waldenström-cellijnen. Deze cellijnen worden behandeld met Trafinib en vervolgens zal onder andere celdeling en activatie van de cellen worden geanalyseerd. De resultaten van de analyses zullen vervolgens gevalideerd worden in cellen die afkomstig zijn van patiënten met een multipel myeloom of de ziekte van Waldenström.
Dit translationele project is gericht op de ontwikkeling van Trafinib als nieuwe behandeling voor het multipel myeloom en de ziekte van Waldenström. Gebaseerd op de bevindingen van dit project zullen vervolgonderzoeken worden uitgevoerd gericht op de eerste toepassing van Trafinib in mensen.’

Het projectteam wordt gevormd door dr. Tom Seijkens, prof. dr. Marie Jose Kersten, prof. dr. Esther Lutgens, dr. Marcel Spaargaren en prof. dr. Steven Pals.

Foto: youngacadamy.nl

Dit bericht is geplaatst in Actueel, Projecten met de tags . Bookmark de permalink.