Fonds Stimulans kent subsidie toe aan onderzoek van Ken Maes

Onderzoek naar de immuno modulerende eigenschappen van epigenetisch gerichte behandelingen in multipel myeloom

da41a71f-bcfd-44c9-a8b0-8088b8c13514

Fonds Stimulans en Ken Maes ondertekenen het subsidie contract.

Multipel myeloom is een zo goed als ongeneeslijke kanker waarbij kwaadaardige plasmacellen of myeloomcellen woekeren in het beenmerg. De huidige behandelingen voor multipel myeloom hebben de overleving van patiënten aanzienlijk verbeterd. Desondanks komt de ziekte weer terug bij de meeste patiënten. Een belangrijke reden dat kanker kan ontwikkelen en terugkeren is dat kankercellen het draaiboek van hun genetisch materiaal of DNA hebben aangepast in vergelijking met normale, niet-kankercellen. Dit draaiboek wordt epigenetica genoemd en bepaalt hoe cellen hun DNA gebruiken. Er zijn nu geneesmiddelen ontwikkeld die de kanker-gerelateerde aanpassingen van het draaiboek kunnen teniet doen, de zogenaamde epigenetisch modulerende geneesmiddelen. Een andere belangrijke reden dat kanker kan ontwikkelen en terugkomen is dat kankercellen het lichaamseigen immuunsysteem kunnen omzeilen en verzwakken. Dit maakt dat er veel onderzoek wordt gedaan naar hoe kankercellen het immuunsysteem kunnen omzeilen en hoe het immuunsysteem kan worden gestimuleerd zodanig dat de kankercellen worden herkend en worden vernietigd door het immuunsysteem. Die onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat de kanker-gerelateerde aanpassingen van het epigenetisch draaiboek helpen bij het verzwakken en het omzeilen van het immuunsysteem.
Het doel van dit project is om een brug te slaan tussen epigenetisch modulerende geneesmiddelen en het immuunsysteem tegen myeloomcellen. We willen onderzoeken hoe deze geneesmiddelen het immuunsysteem van de patiënt kunnen activeren tegen myeloomcellen. Alsook willen we onderzoeken of deze geneesmiddelen het draaiboek in de myeloomcellen kunnen beïnvloeden zodanig dat het immuunsysteem de myeloomcellen weer weet te herkennen.
Om deze doelstellingen te behalen zullen we gebruik maken van de 5TMM muismodellen voor multipel myeloom. Deze modellen zijn zeer gelijkend aan multipel myeloom bij mensen en zijn geschikt voor onderzoek met betrekking tot het immuunsysteem.
De resultaten van dit onderzoek kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden om geneesmiddelen te combineren en hulpmiddelen om de behandelingen in patiënten op te volgen. Deze resultaten kunnen ook vertaald worden naar de klinische praktijk aangezien er momenteel ook klinische trials voor multipel myeloom worden gehouden met geneesmiddelen die inwerken op het immuunsysteem alsook met geneesmiddelen die inwerken op het epigenetisch draaiboek.

 

Dit bericht is geplaatst in Actueel, Projecten. Bookmark de permalink.