de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” 2017 toegekend aan Kim de Veirman

Onderzoek naar “Een nieuwe strategie in het uitroeien van residuele kankercellen in multipel myeloom”.

Aan dit onderzoek heeft Fonds Stimulans in 2017 de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” toegekend.

Hieronder een samenvatting van het onderzoek.

Multipel Myeloom (MM) is een hematologische kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. De levensduur en levenskwaliteit van MM patiënten is de laatste jaren enorm toegenomen door de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die niet alleen de kankercellen aanvallen maar ook de beenmergmicroömgeving (o.a. proteasoom inhibitoren).
Desondanks hervallen de meeste MM patiënten enerzijds doordat cellen resistentie-mechanismen ontwikkelen aan de huidige therapie, en anderzijds doordat ‘slapende’ residuele kankercellen achterblijven die later opnieuw kunnen starten met delen en leiden tot herval. Recent werd de genexpressie tussen delende en niet-delende MM cellen met elkaar vergeleken en bepaalde genen waren sterk verhoogd in de niet-delende myeloompopulatie (AXL, VCAM1 enz). Het doel van deze studie is om specifiek de residuele ‘slapende’ kankercellen te bestrijden met behulp van radioactief gemerkte nanobodies. Op basis van literatuuronderzoek selecteerden we AXL en CS1 als potentiele doelwitten in MM. Het AXL eiwit reguleert verschillende processen waaronder celgroei, celdeling en is ook betrokken bij uitzaaiing van de kankercellen. In prostaatkanker werd er reeds een verband aangetoond tussen het AXL eiwit en residuele kankercellen. CS1 is een merker van plasmacellen die bijna uitsluitend uitgedrukt wordt door MM cellen en ook aanwezig is in de niet-delende myeloompopulatie. Radioactief gemerkte nanobodies zullen ontwikkeld worden tegen beide eiwitten en hun potentieel om residuele kankercellen uit te roeien zal verder onderzocht worden.

Wilt u ook onderzoek naar bloed- en lymfklierkanker ondersteunen?

Onderzoeksfonds Hematon zoekt donateurs om het wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekten financieel te ondersteunen.
Zo zijn er in de afgelopen jaren onderzoeken naar vernieuwende behandelmethodes financieel ondersteund, maar ook naar het uitroeien van kankercellen en het herkennen van specifieke afweerstoffen in het bloed.
Het Onderzoeksfonds Hematon stimuleert onderzoek naar leukemie, lymfklierkanker, multipel myeloom, ziekte van Waldenström en myelodysplastisch syndroom.
Bij uw donatie kunt u aangeven welke ziekte u wilt ondersteunen.

www.onderzoeksfondshematon.nl/doneren-aan-onderzoeksfonds-hematon/
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Het is Dinsdag 3 december #GivingTuesdayNL, wellicht voor u een aanleiding om een DONATIE te doen?

Het jaareinde nadert weer, en veel mensen denken na om nog snel een DONATIE te doen.
Met een DONATIE kunt steunt u Onderzoeksfonds Hematon met het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek naar hemato-oncologische aandoeningen.
Onderzoek dat van wezenlijk belang is voor patiënten met o.a lymfklierkanker, leukemie, multipel myeloom, ziekte van Waldenström en myelodysplastisch syndroom.
De giften zijn aftrekbaar voor de belasting; het levert u een fiscaal voordeel op en het is makkelijker te regelen dan u denkt. Voor Onderzoeksfonds Hematon gelden speciale belastingregels omdat zij aangemerkt is als instelling van algemeen nut (ANBI). Er hoeven bij schenkingen dan geen schenkingsrecht te betalen.
Zo helpt de fiscus een handje mee aan de doelstellingen van onze stichting

Maak uw DONATIE over op bankrekening NL44 ABNA 0480739722 t.n.v. Onderzoeksfonds Hematon.

Zie ook www.onderzoeksfondshematon.nl/donaties/
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

 

 

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.