de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” 2017 toegekend aan Kim de Veirman

Onderzoek naar “Een nieuwe strategie in het uitroeien van residuele kankercellen in multipel myeloom”.

Aan dit onderzoek heeft Fonds Stimulans in 2017 de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” toegekend.

Hieronder een samenvatting van het onderzoek.

Multipel Myeloom (MM) is een hematologische kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. De levensduur en levenskwaliteit van MM patiënten is de laatste jaren enorm toegenomen door de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die niet alleen de kankercellen aanvallen maar ook de beenmergmicroömgeving (o.a. proteasoom inhibitoren).
Desondanks hervallen de meeste MM patiënten enerzijds doordat cellen resistentie-mechanismen ontwikkelen aan de huidige therapie, en anderzijds doordat ‘slapende’ residuele kankercellen achterblijven die later opnieuw kunnen starten met delen en leiden tot herval. Recent werd de genexpressie tussen delende en niet-delende MM cellen met elkaar vergeleken en bepaalde genen waren sterk verhoogd in de niet-delende myeloompopulatie (AXL, VCAM1 enz). Het doel van deze studie is om specifiek de residuele ‘slapende’ kankercellen te bestrijden met behulp van radioactief gemerkte nanobodies. Op basis van literatuuronderzoek selecteerden we AXL en CS1 als potentiele doelwitten in MM. Het AXL eiwit reguleert verschillende processen waaronder celgroei, celdeling en is ook betrokken bij uitzaaiing van de kankercellen. In prostaatkanker werd er reeds een verband aangetoond tussen het AXL eiwit en residuele kankercellen. CS1 is een merker van plasmacellen die bijna uitsluitend uitgedrukt wordt door MM cellen en ook aanwezig is in de niet-delende myeloompopulatie. Radioactief gemerkte nanobodies zullen ontwikkeld worden tegen beide eiwitten en hun potentieel om residuele kankercellen uit te roeien zal verder onderzocht worden.

Facebook

Pauline Zick haalt € 2165,00 op voor Onderzoeksfonds Hematon

www.onderzoeksfondshematon.nl/geen-categorie/pauline-zick-haalt-e-216500-op-voor-onderzoeksfonds-...
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

1 month ago

Jan Trapman

@Pauline Zick heeft ten bate van Onderzoeksfonds Hematon de Twiskemolen Engelse mijl gelopen (na haar startverbod wegens de hitte bij de Dam-tot-Dam loop). Pauline, gefeliciteerd met deze prestatie, en hartelijk dank dat je een geweldig sponsorbedrag ( Euro 2.165,-_ bijeengebracht hebt voor onderzoek naar de ziekte van Kahler (multipel myeloom).👍🏆 ... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Chantal de Jongh doneert haar verjaardagsgeld aan Onderzoeksfonds Hematon

Op 1 oktober ben ik jarig en wil graag geld doneren.

Deze donatie gaat naar het fonds voor bloedkanker onderzoek waaronder de ziekte van Kahler (Multipel Myeloom). In de hoop dat er in de toekomst een middel komt die deze ziekte kan stoppen of genezen.

Lees haar verhaal op geef.nl: www.geef.nl/nl/actie/onze-strijd-tegen-kahler/donateurs

Wat een mooie actie, waarvoor onze dank!

Onderzoeksfonds Hematon (www.onderzoeksfondshematon.nl)
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

 

 

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.