CD38 CAR T cellen als behandeling voor Multipel Myeloom

Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een nieuwe en veilige vorm van (immuun)therapie voor multiple Myeloom.

Hiermee worden T cellen van patiënten, belangrijke killercellen van het afweersysteem, specifiek gericht tegen multiple myeloom cellen. Wij zullen namelijk de killer T cellen voorzien met een “Chimere” Antigen Receptor (CAR).
In een CAR zijn de eigenschappen van een tumor-herkennend antilichaam verenigd met een receptor gedeelte die T cellen effectief kan activeren. Hierdoor ontstaat er een sterke combinatie: onmiddellijk na het herkennen van de myeloom cel via het antilichaam gedeelte wordt de T cel geactiveerd, die met zijn krachtige killer mechanisme de myeloomcel doodt. Het antilichaam gedeelte van onze CAR is gericht tegen het CD38 molecuul, omdat Multipel Myeloom cellen deze moleculen veel op hun oppervlakte hebben.
We hebben aangetoond dat de T cellen voorzien zijn met deze CAR, uiterst effectief zijn tegen multiple myeloom cellen die resistent zijn tegen gangbare therapieën. Omdat CD38, hoewel in een veel mindere mate, ook op een aantal gezonde cellen voorkomt, zou de behandeling van patiënten met CD38-CAR T cellen mogelijk bijwerkingen kunnen geven. Daarom zullen wij tijdens dit project alle mogelijke bijwerkingen bij deze nieuwe therapie op kaart brengen en verschillende strategieën ontwikkelen om de eventuele bijwerkingen te elimineren en de CD38-CAR therapie veiliger te maken.

Drs. E. Drent

Augustus 2015

Dit bericht is geplaatst in Actueel, Projecten. Bookmark de permalink.